Ergotherapie

Kleine aanpassingen en tips

Een wereld van verschil

Samen jouw levenskwaliteit verbeteren

Enkele voorbeelden uit de praktijk

TherapieEen patiƫnt met een incomplete tetraplegie (C3-C4), wilde graag de kaartclub met zijn vrienden nieuw leven inblazen. Naast functietraining (beweeglijkheid van de vingers en handen), gingen we op zoek naar aanpassingen die het voor hem mogelijk maakten om zelfstandig te kunnen kaarten. In september 2022 zal de kaartclub terug opstarten. Trotse ergo!

Vorming valpreventie


Tijdens de week van de valpreventie in april 2022 gaf ik een opleiding voor de patiĆ«nten en mantelzorgers van de interdisciplinaire groepspraktijk Movita. 

Dit was zeker voor herhaling vatbaar!

WoningaanpassingEen persoon met parkinsonisme viel op regelmatige basis. Ik plande een bezoek om de risicofactoren, woning en omgeving in kaart te brengen. Er werden hulpmiddelen voorgesteld in de slaap- en badkamer (bv. extra steunpunten). De risicofactoren werden verwijderd (bv. bredere doorgang door meubels te verplaatsen) en daarnaast werd er geoefend op verplaatsingstechnieken. De valincidenten verminderden sterk, behalve in de keuken. Hierdoor werd er verder gezocht en kwamen we tot de beslissing om een extra hulpmiddel aan te schaffen en het gebruik hiervan in te oefenen. 

De persoon valt veel minder frequent dankzij deze interventies waardoor thuis wonen mogelijk blijft!